Faces of the World / Obrazi sveta

Letošnji svetovni dan prebivalstva je bil namenjen skrbi za družino in izboljšanju kakovosti življenja. Oglejte si fotozgodbo. Ko se je 11. 7. leta 1987 rodil petmilijardni Zemljan, so Združeni narodi razglasili svetovni dan prebivalstva. Zanj se je zavzelo 179 vlad. Potrebe po pozornosti in dejavnih pristopih so ogromne, še zlasti na področju pravic žensk in povečanju vlaganj v izobrazbo, zdravje, vključno z reproduktivnim zdravjem žensk in načrtovanjem družine.

Vsako minuto nekje v svetu umre ena ženska. Zaradi ženske vloge v ciklusu ohranitve populacije: pri porodu ali zaradi nosečniških težav. Po ocenah iz leta 2000 je zaradi komplikacij pri nosečnosti umrlo 529.000 žensk, med njimi 95 % v Afriki in Aziji. Število se zmanjšuje z razvitostjo področij, zato je umrlo manj žensk v Južni Ameriki (22.000) ter manj kot odstotek v Evropi in Severni Ameriki.

Umrljivost žensk med nosečnostjo, ob porodu in v poporodnem obdobju je bila leta 1996 v Sloveniji 26 žensk na 100.000 živorojenih otrok. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da je število še vedno v porastu.

Kenija. Foto: BenkaPulko.com

Bolivija. Foto: BenkaPulko.com

Tanzanija. Foto: BenkaPulko.com

ZDA. Foto: BenkaPulko.com

Venezuela. Foto: BenkaPulko.com

Indonezija. Foto: BenkaPulko.com

Bangladeš. Foto: BenkaPulko.com

Uganda. Foto: BenkaPulko.com

Indija. Foto: BenkaPulko.com

Indija. Foto:BenkaPulko.com

Tajska. Foto: BenkaPulko.com