Potovanje vase: Prijateljstvo

Kdo so naši prijatelji? če velja, da smo takšni kot ljudje, s katerimi se družimo, potem lahko sodimo po sebi. Moji prijatelji so pravi hudiči. Tako trdijo neprijatelji, ki jim je odveč slišati resnico dve o sebi, če ni ravno klasični slavospev. Večina jih v glavnem ne želi slišati odkritih mnenj, ker so lahko neprijetna in nelagodna. Ste pristaš resnice ali se zadovoljite z laskanjem?

Nedolgo nazaj sem govorila z nekom, ki ni prav dobro dojel, kako da me je nadrla prijateljica in sem se ji za to na koncu še zahvalila. Dobra prijaljica! Ena bližjih, med tistimi, ki vedo o meni celo tisto, do česar se ne prikopljejo niti novinarji. Pač, rada slišim, kaj imajo povedati tisti, ki jim zaupam.

Biti ali ne biti. Prijatelj namreč. S kom se je vredno muditi in od koga je najbolje bežati, kajpak, odloči vsak sam. Po moji skromni presoji so najnevarnejši tisti, ki nas neprestano hvalijo. Tistim je očitno vseeno, ali nam je dobro ali ne. V njihovih očeh smo boljši od njih in zato se pač družijo z nami.

Prijatelji so občutek, ki ga potrebujemo. Vsi moji so, recimo, ljudje »z jajci.« Ne, pa ne prijateljujem samo z moškimi. Moji prijatelji so ljudje, ki me bodo mirno upali poslati k vragu, medtem ko bodo vsi ostali hlinili odobravanje, vedoč, da sem v zmoti. Njim ni vseeno, kam plujem in kam me nese. Kritični so do mojih dejanj in vzeli si bodo celo čas, da mi to povedo.

Včasih je za čisto sliko potrebno stopiti izza svojih zamegljenih pogledov in priprtih polken ter pogledati resnici v obraz skozi drug par oči.

Povedati nekomu, da je najboljši, da blesti in da je brez primere, je povsem preprosto. Vržeš besede iz ust in hitro se primejo. Pa še laskajo. Za odkrito sporočilo o slabem, slabšem, potencialno katastrofalnem pa je potrebno vložiti več energije, misli najprej pregnesti, pripraviti in jih šele nato postreči. Po načelu dobrega gospodarja, kot znajo zapisati v nekatere pogodbe o avtorskem delu…

No, saj. Prijatelji so ena največjih naložb v življenju in ni dvoma, da jih je potrebno in vredno negovati, ščititi in tu pa tam tudi razvajati. Pravi prijatelji si bodo to tudi zapomnili.

Koliko časa si vzameš za prijatelje. Poješ, da veliko… Drži? ANDREJ ŠIFRER, pevec

»Drži. Imam veliko prijateljev in veliko časa se družim z njimi. Najraje aktivno, recimo na partiji tenisa. Prijetno in koristno hkrati. Predvsem pa ne gre podcenjevati dejstva, da je potrebno ob vsem ostalem negovati tudi prijateljstvo s samim seboj. In znati ločevati prave prijatelje od ostalih: prvi zasadijo nož vedno od spredaj. Vsi ostali pa od kjerkoli; najraje od zadaj.«

Prijateljstvo je ena duša, ki biva v dveh telesih. Aristotel