Kako se nosi kovinsko krilo

Ste morda že bili pred dejstvom, da ni bilo nobeno blago po vašem okusu in da ste namesto tkanine na koncu kupili nekaj metrov kovine? Natanko tako se je lotila svojih zadnjih modnih kreacij ptujčanka Stanka Vauda Benčevič. Za nošenje letošnje kolekcije potrebujete vozniški izpit. Krila imajo namreč kolesa.

Da Benčevičeva štrli iz povprečja, je dokazala že z opusi, kot so bile obleke iz ličja, tiste iz trte barvane z vinom, iz papirja in iz časopisnih ostankov. Sedaj jo mikajo tolarji. Ne oni v denarnici, pač pa na pragu pozabe. »Kovanci, bankovci, … Joj, toliko novih idej kriči vame, da ne vem, kje naj se poprimem in kje nadaljujem,« pravi podjetna mamica dveh, ki jima ne prizanaša veliko. Mamine obleke doživlja cela družina, saj se pojavijo na vajah, premieri, na intervjujih kar vsi.

Pred dnevi so nenavadne obleke zaživele v gledališko glasbeni plesni predstavi Sonce na krilih metulja, ki so jo uprizorili na odru Stare elektrarne v Ljubljani. »Je obred oživljanja. Je recept, kako v hladnem najti toplino, z gibanjem zaznati togost in občutiti življenje skozi materijo. Zlitek v celoto je bil vreden ogleda. Nenavadnih kril ni moč kupiti, a avtorica obljublja, da jih bo mogoče videti razstavljene po Sloveniji. Se že veselimo!