Prva prijateljica (iz knjige, ki bo izšla jeseni 2007)

Ko sploh še nisem vedela kaj so prijatelji in čemu so namenjeni, sem se strahotno rada družila s svojo mamo. Ne kot hči, ampak kot prijateljica. Bila je najlepša ženska v mojem malem vesolju. Vedno je bila modno oblečena, naličena, sfrizirana in zmeraj ji je okoli vratu visela kaka posebej zanimiva ogrlica. Obešanje na njene dodatke in igranje z njimi se mi je zdelo zelo zanimivo, njej pa veliko manj.

»Za damo se ne spodobi, da se igra z nakitom. Ne s svojim, ne s tujim,« je bila prepričljiva z nauki, ki jih je podkrepila z vzorom. Take lekcije so se pri meni dobro in za vedno prijele.

Nasploh sem se v tistem obdobju brez dodatnih inštrukcij naučila sedenja s prekrižanimi koleni, pogosto sem zahajala v kopalnico in se polivala s parfumi, ki so bili na dosegu ter se preoblačila tudi do petkrat na dan. Ker umazana nisem hotela biti za nobeno ceno in ker je bilo vlečenje oblekic iz omare ter menjavanje ene za drugo veliko manj zahtevno opravilo, kot recimo pranje, likanje, zlaganje in vnovično pospravljanje nazaj v omaro, ki ga je moral za mano opraviti nekdo drug.

Pri dveh letih sem začela sklepati kupčije. če je moja nekaj desetletij starejša, a še vedno najmlajša prijateljica hotela sama na kavo v kavarno čez cesto od našega prvega doma, sem ji zaračunala. Stalo jo je eno noč nošenja njene najbolj perverzne prozorno rumene svilene spalne srajce, poslušanje nočnega radija brez omejitev in prepoved uporabe okenskih zagrinjal. Potem sem negibno ležala na kavču male, lepo opremljene garsonjere v središču mesta, občudovala sence, ki so se sprehajale po stenah in poslušala glasbo, ki se je mešala s tisto iz kavarne. Sama sebi sem se zdela kraljica.

Mojih dveh nisem nikoli dočakala budna. Smejalo pa se mi je še ves naslednji dan in vse dotlej, dokler se nismo preselili v hišo na obrobje mesta, kjer ni bilo ne svetilk in ne kavarne na drugi strani ulice. Meni se večja bivalna površina še zdaleč ni zdela vredna menjave prejšnje eminentne lokacije. Z izgubo le-te se je drastično zmanjšala tudi moja pogajalska moč …

Se nadaljuje ;)