Gledališka Miška: Pomladno prebujenje

Po ogledu predstave si še nekaj časa nisem opomogla od smešnega navdušenja po tragični igri. Sicer še vedno ne vem, ali zato, ker sem dostojno preživela provokativni mjuzikel, ali zaradi dejstva, da je mladost že za menoj. Drzno delo, ki trenutno trese odrske deske v Mestnem gledališču ljubljanskem, je dualistična igra, razpeta čez brezno med dvema generacijama, svetovoma, med življenjem in smrtjo, dvoličnim ter iskrenim. Je temperamentno iskanje vzdržnega v nevzdržnem, polno stisk in predsodkov.

Pomladno prebujenje ponuja dramilo v vsakem letnem času. Preskrbi vas z distančnim vpogledom v družbo, kjer vladajo klerikarna pravila in je načelo “kaj mislijo drugi o nas” vredno več od tega, “kako se počutimo mi.” Dobro igro in udarno petje skladno dopolnjujeta domiselna scenografija in multivizija, ki se slabo vklaplja v koncept sicer odlično osmišljenega odrskega dela. V skoraj tri ure dolgi predstavi z živo glasbo je dobro izkoriščen mladi igralski ansambel gledališča. Dva z daljšim stažem pa sta  uprizarjala do osem likov hkrati.

V središču zgodbe so najstniki. Svoje bolečine izpojejo v rokovskih ritmih, ki dajejo sicer umirjeni dinamiki igre poseben čar. Posebno svetlo mesto ima mati enega izmed njih, ki je svobodnejša od drugih. Nepoučenost in neiskrenost peljejo v katastrofo, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. Delo je odločna obsodba malomeščanske morale, predvsem njene togosti in dvoličnosti, ki posameznike pohablja, izloča in ubije.

Spretna režija: Sebastijan Horvat. Odličen prevod pesmi: Gaja Lužnik. Udarna, preprosta kostumografija: Belinda Radulović. Zapeli in zavrteli so se: Klemen Slakonja, Iva Krajnc, Ana Dolinar, Jurij Drevenšek, Viktorija Bencik, Nika Rozman, Laura Zafred, Matej Puc, Jaka Lah, Gregor Gruden, Domen Valič, Judita Zidar in Boris Ostan.

če želite pokloniti svojemu najstniku za (kvalitetno) božično (ali drugačno) darilo trajne vrednosti (ki vas bo stalo manj kot 15 €), sebi pa možnost, da spregovorite doma tudi o temah, ki se jim večina izogiba, si pojdite skupaj ogledat Pomladno prebujenje. Zbližanje zajamčeno. Z vašim podmladkom, realnostjo in s samim seboj.