Gledališka Miška: Goslač na strehi

Prvi mjuzikel v zgodovini Broadwaya, ki je presegel magično mejo 3.000 ponovitev, se že nekaj let uspešno poje tudi pri nas. V New Yorku se je obdržal osem let, doživel nekaj selitev po brodwayskih prizoriščih in osvojil devet nagrad tony. Filmsko različico Goslača je leta 1971 režiral Norman Jewison, ki je za vlogo Tevje angažiral igralca Haima Topola, za goslača pa je izbral slovitega violinista judovskega rodu Isaaca Sterna. Film je postal svetovna uspešnica. Osvojil je tri oskarje, med drugimi ga je dobil avtor aranžmajev in dirigent John Williams.

Spevna zgodba z zgodovinskimi koreninami je postavljena v carsko Rusijo in leto 1905, v vasico Anatevka. Gre za območje na tako imenovanem “ozemlju naselitve,” kjer so Judje živeli pod doslednim nadzorom oblasti. Leto 1905 je bilo za Jude temno, saj jih je v Rusiji umrlo na stotine, več deset tisoč pa jih je čez noč ostalo brez imetja in doma.

Naslov Goslač na strehi so si avtorji izposodili pri sliki Marca Chagalla in naj bi bil metafora za preživetje s pomočjo tradicije in veselja. Je univerzalna zgodba o moči ljubezni, medgeneracijskih konfliktih, mejah tolerance in usihanju tradicije v luči modernizacije.

Vredno ogleda za vse, ki so jim blizu spevni judovski ritem, estetsko dovršena scenografija in dolge predstave velikih ansamblov. Skoraj tri ure glasbe in plesa pod gledališkimi lučmi bodo ogrele tudi vas.